Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2022. augusztus 18. 21:18 - Zoltán az Interneten

8 tévhit az Ethereum összeolvadással kapcsolatban

Mi az a "Merge" összeolvadás?

Nézzünk egy analógiát. Képzeljük el, hogy az Ethereum egy űrhajó, amely még nem áll készen a csillagközi utazásra. A Beacon Chain segítségével a közösség egy új hajtóművet és egy edzett hajótestet épített. Jelentős tesztelés után majdnem itt az ideje, hogy a repülés közepén az új hajtóművet kicseréljük a régire. Ezáltal az új, hatékonyabb hajtómű beolvad a meglévő hajóba, készen arra, hogy komoly fényéveket tegyen meg, és bevegye az univerzumot.

Az egyesülés az Ethereum meglévő végrehajtási rétegének (a ma használt Mainnetnek) és az új, tétbizonyításos konszenzusrétegnek, a Beacon Chainnek az egyesülését jelenti. Ez megszünteti az energiaigényes bányászatot, és helyette a hálózatot a feltöltött ETH segítségével biztosítja. Igazán izgalmas lépés az Ethereum víziójának megvalósításában - nagyobb skálázhatóság, biztonság és fenntarthatóság.

A Merge az Ethereum történetének egyik legjelentősebb és legjobban várt frissítése, és bár hosszú távon a hatása mindenki számára érezhető lesz, rövid távon néhány embernek lépéseket kell tennie, hogy teljes mértékben felkészüljön.

A felhasználóknak, és a HODLereknek semmit nem kell tenniük. 

Ugyanakkor ez a proof-of-work végét jelenti az Ethereum számára, és egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb Ethereum korszakát indítja el.

Ez egyben megteremti az alapot a proof-of-work alatt nem lehetséges további skálázhatósági fejlesztésekhez, ami egy lépéssel közelebb viszi az Ethereumot az Ethereum víziójában felvázolt teljes skála, biztonság és fenntarthatóság eléréséhez.

A The Merge közeledtével az Ethereum Foundation feltöltött egy jegyzetet, amelyben a hálózat Proof-of-Stake-re (PoS) való átállásával kapcsolatos néhány tévhittel foglalkozik.

1. Tévhit: "Egy csomópont futtatásához 32 ETH tétre van szükség."

"Hamis. Bárki szabadon szinkronizálhatja az Ethereum saját maga által hitelesített példányát (azaz futtathat egy csomópontot). Ehhez nincs szükség ETH-ra. Sem a The Merge előtt, sem a The Merge után, sem soha" - írta az Ethereum egy blogban.

2. Tévhit: "Az egyesülés csökkenti a gázdíjakat."

Az egyesülés a konszenzusmechanizmus megváltoztatását jelenti, nem pedig a hálózati kapacitás bővítését, és nem eredményez alacsonyabb gázdíjakat - magyarázták a fejlesztők.

3. Tévhit: "A tranzakciók észrevehetően gyorsabbak lesznek az egyesülés után."

Az Ethereum Foundation szerint a tranzakciók sebessége a Layer 1 blokkláncon többnyire változatlan marad a The Merge után is.

4. Tévhit: "A stakelt ETH visszavonható, ha az egyesülés megtörténik."

A stakelt ETH-ek, az eddigi jutalmak és az újonnan kibocsátott ETH-ek közvetlenül a The Merge után továbbra is a Beacon Chain-en lesznek rögzítve, és nem lesz lehetőség a visszavonásra - közölték a fejlesztők.

5. Tévhit: "A validátorok nem kapnak likvid ETH jutalmakat a sanghaji frissítésig, amikor a kifizetések engedélyezve lesznek."

Ez ellentmondásosnak tűnhet a fenti megjegyzéshez képest, miszerint a Shanghai frissítésig nem engedélyezett a visszavonás, de a validátorok azonnal hozzáférnek a blokkjavaslatok során szerzett díjjutalmakhoz/MEV-hez, mondta a csapat.

6. Tévhit: "Amikor a kivonások engedélyezve vannak, a stakerek egyszerre lépnek ki."

"Ha a visszavonások engedélyezve vannak, ha az arány túl alacsony, akkor a validátorok a protokoll által korlátozott arányban lépnek ki. Fokozatosan ez megemeli az APR-t mindenki számára, aki megmarad, új vagy visszatérő stakereket vonzva ismét" - jelentették ki az Ethereum fejlesztői.

7. Tévhit: "Az APR várhatóan megháromszorozódik a The Merge után."

"Hamis. A legfrissebb becslések szerint az összevonás utáni APR inkább 50%-kal fog növekedni, nem pedig 200%-kal" - állítják a fejlesztők.

8. Tévhit: "Az egyesítés a lánc leállásával jár."

"Hamis. A Merge frissítést úgy tervezték, hogy nulla leállási idővel lehessen átállni a proof-of-stake-re" - mondták a fejlesztők.

A Merge dátuma 2022. szeptember 19.

merge_1.png

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr3717910991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2022.08.20. 11:10:05

"A Merge dátuma 2022. szeptember 19."

Ez mennyire biztos?

Zoltán az Interneten 2022.08.20. 22:35:50

Ez egy laza dátum. A legutóbbi infók szerint az Ethereum fejlesztői szeptember 15-16-ra tűzték ki azt a céldátumot, amikor a hálózat befejezi az "összeolvadást" a Proof-of-Stake-re.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása