Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2021. november 15. 19:36 - Zoltán az Interneten

DeFi egy demokratikus országhatárok nélküli pénzügyi rendszer, amely leválthatja a bankrendszert

A bankok létfontosságú részei annak a mozgó gépezetnek, amely a pénzügyi iparágat jelenti. Ezek teszik lehetővé a pénz mozgását a világban azáltal, hogy értéktranszfer-szolgáltatásokat nyújtanak (befizetés, pénzfelvétel, átutalás), hitelkereteket (kölcsönöket) nyújtanak, és így tovább. A bankokat azonban emberek irányítják, és olyan politikák, amelyek hajlamosak az emberekkel kapcsolatos kockázatokra, például a rossz gazdálkodásra és a korrupcióra.

A 2008-as globális pénzügyi válság a bankok túlzott kockázatvállalását példázta, és a kormányok kénytelenek voltak hatalmas összegű mentőcsomagokat nyújtani a bankoknak. A válság rávilágított a hagyományos pénzügyi rendszer hiányosságaira, és rávilágított arra, hogy jobbá kell tenni azt.

A DeFi egy jobb pénzügyi környezet kialakítására törekszik, amelyet az internet és a blokklánc technológia megjelenése tesz lehetővé, különösen a bankrendszer három kulcsfontosságú szegmensében:

  • Fizetési és elszámolási rendszer (átutalások)
  • Hozzáférhetőség
  • Központosítás és átláthatóság

Fizetési és elszámolási rendszer

Ha próbáltál már pénzt küldeni valakinek vagy egy vállalkozásnak egy másik országba, akkor jól ismered az ezzel járó nehézségeket. A bankok bevonásával történő átutalások világszerte általában néhány munkanapot vesznek igénybe, és mindenféle díjakkal járnak. A helyzetet tovább rontja, hogy a dokumentációval, a pénzmosás elleni törvényeknek való megfeleléssel, az adatvédelmi aggályokkal és egyebekkel kapcsolatos problémák is felmerülhetnek.

Képzeld el például, hogy Ön az Egyesült Államokban élsz, és szeretnél 1000 dollárt küldeni a bankszámládról egy barátod ausztráliai bankszámlájára. Ennek általában három díja van:

  1. a bankod által fizetendő árfolyam,
  2. a nemzetközi átutalás kimenő díja,
  3. és a nemzetközi átutalás bejövő díja.

Ezenkívül a címzett bankjának helyétől függően néhány munkanapot vesz igénybe, amíg a címzett megkapja a pénzt.

A DeFi mozgalmat működtető kriptovaluták lehetővé teszik, hogy megkerüld a közvetítőket, akik az átutalások nyereségének oroszlánrészét elveszik. Valószínűleg gyorsabb is lesz, és az átutalásaidat kérdés nélkül, a bankokhoz képest viszonylag alacsonyabb díjakkal dolgozzák fel. Például a kriptovaluták átutalása a világ bármelyik számlájára 15 másodperctől 5 percig tartana több tényezőtől függően, egy kis díjjal együtt.

Hozzáférhetőség

Nagy valószínűséggel te banki ügyfél vagy, és hozzáférsz a bankok által kínált pénzügyi szolgáltatásokhoz - megtakarítási számlát nyithatsz, hitelt vehetsz fel, befektetéseket eszközölhetsz és így tovább. Sokan mások azonban kevésbé szerencsések, és még a legalapvetőbb megtakarítási számlához sem férnek hozzá.

A Világbank becslése szerint 2017-ben 1,7 milliárd embernek nem volt számlája egy pénzintézetnél se, és több mint felük a fejlődő országokban él. Ők főként szegény háztartásokból származnak, és a bankszámla hiányának néhány fő oka a szegénység, a földrajzi elhelyezkedés és a bizalmi problémák.

A Világbank becslése szerint azonban az 1,7 milliárd bankszámlával nem rendelkező ember kétharmada rendelkezik mobiltelefonhoz való hozzáféréssel. Ezért az internetkapcsolattal a DeFi Dappok a bank nélküli lakosság milliói számára jelenthetnek kaput a pénzügyi termékekhez való hozzáféréshez és a pénzügyi tranzakciók lebonyolításához anélkül, hogy a hagyományos bankok által megkövetelt hosszadalmas ellenőrzési folyamatokon kellene keresztülmenniük.

A DeFi egy olyan mozgalmat képvisel, amely a határok nélküli, cenzúramentes és mindenki számára hozzáférhető pénzügyi termékeket kívánja előmozdítani. A DeFi protokollok nem diszkriminálnak, és mindenki számára egyenlő feltételeket biztosítanak.

Központosítás és átláthatóság

Tagadhatatlan, hogy a hagyományos, szabályozott, a kormányzati törvényeknek és rendeleteknek megfelelő pénzintézetek a legbiztonságosabb helyek közé tartoznak a pénzeszközök elhelyezésére. De ezek sem hibátlanok, még a nagy bankok is csődöt mondhatnak.

A több mint 188 milliárd dollárnyi betétet kezelő Washington Mutual és a 639 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkező Lehman Brothers is csődbe ment 2008-ban. Csak az Egyesült Államokban több mint 500 bankcsődöt jegyeztek fel.

A bankok a pénzügyi rendszer egyik központi hibapontját jelentik. A Lehman Brothers bukása indította el a 2008-as pénzügyi válság kezdetét. A hatalom és a pénzeszközök központosítása a bankok kezében veszélyes, és a múltbeli eseteket tekintve joggal.

Az átláthatóság is ehhez kapcsolódik - a rendes befektetők nem tudhatják, hogy a pénzintézetek mit csinálnak teljes egészében. A 2008-as pénzügyi válsághoz vezető események között szerepelt, hogy a hitelminősítő intézetek AAA minősítést (a legjobb és legbiztonságosabb befektetések) adtak a nagy kockázatú jelzálogfedezetű értékpapíroknak. Ezt a történetet a The Big Short (2015) film nagyszerűen dolgozta fel, ha szereted a mozit és a befektetések izgalmát, ezt érdemes megnézned.

A DeFi-vel másképp lesz?

A nyilvános blokkláncokra, például az Ethereumra épülő DeFi protokollok többnyire nyílt forráskódúak az ellenőrzés és az átláthatóság érdekében. Általában decentralizált irányító szervezetekkel rendelkeznek, hogy mindenki tudja, mi történik, és hogy a rossz szereplők ne tudjanak egyedül rossz döntéseket hozni.

A deFi protokollok kódsorokként vannak megírva - a kódokat nem lehet becsapni, mivel minden résztvevőt egyformán, megkülönböztetés nélkül kezelnek. A kódok pontosan úgy futnak, ahogyan be vannak programozva, és minden hiba gyorsan kiderül, mivel a nyilvánosság számára is hozzáférhető.

Ez azonban azt jelenti, hogy csak a kódokhoz értő emberek lennének képesek meghatározni a végtermék tényleges funkcióit. A gyakorlatban a legtöbb felhasználó nem képes elolvasni a kódot, és más tényezőkre hagyatkozik, például a fejlesztők hírnevére, a szájhagyományra, más fejlesztők megjegyzéseire és a közösség jóváhagyására. Más szóval, a DeFi protokollok a decentralizált, egyenrangú szakértői felülvizsgálatra támaszkodnak. A DeFi legnagyobb erőssége tehát az, hogy képes eltávolítani a közvetítőket, miközben nulla cenzúra mellett működik.

Decentralizált pénzügyek - hagyományos pénzügyekkel szemben

A súrlódások, a hozzáférhetetlenség és a szabályozási bizonytalanságok a jelenlegi bankrendszert sújtó főbb problémák közé tartoznak. Sajnos a jelenlegi pénzügyi rendszerben nem mindenkinek adatik meg az a kiváltság, hogy banki ügyfél legyen, és nem is tudnak egyenlő feltételek mellett pénzügyi versenyben részt venni.

Elég csak megnézni a GameStop (GME) ügyletek mögött álló rejtélyt (WallstreetBets), ahol egy csomó kisbefektető úgy döntött, hogy GME-részvényeket vásárol, mert a nagy fedezeti alapok erősen shortolták azt. Az olyan pénzügyi alkalmazásoknak, mint a Robinhood, közbe kellett lépniük, és korlátozniuk kellett a GME-kereskedéseket a "rendkívüli volatilitás" miatt. Egyesek ezt névértéken vehetik, míg mások megjegyzik, hogy a Robinhood egyik legnagyobb ügyfele a Citadel LLC. A Citadel egy olyan cég, amely befektetett a Melvin Capitalba, amely több milliárd dollárt veszített a GME-nél tartott shortja miatt. Ennek az eseménynek én is részese lehettem, igaz nem a Robinhood hanem az Etoro oldalán. Később a kereskedéseket egyoldalúan korlátozták, természetesen megint nem a kisbefektetők javát szolgálva.

A DeFi mozgalom célja, hogy áthidalja ezeket a szakadékokat, és a pénzügyeket mindenki számára hozzáférhetővé tegye, mindenféle cenzúra nélkül. Röviden, a DeFi hatalmas lehetőségeket nyit meg, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy faji, vallási, életkori, nemzetiségi vagy földrajzi korlátozások nélkül hozzáférjenek a különböző pénzügyi eszközökhöz.

A DeFi története

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr1716755772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása