Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2021. november 24. 10:19 - Zoltán az Interneten

Egymásnak esett Elon Musk (Tesla) és Changpeng Zhao (Binance) a Twitteren a Doge coin miatt

Musk a $DOGE Hodlerekért szállt harcba a Twitteren

(HODL a Hold szóból eredő kriptoszleng, azokra az emberekre utal, akik hosszú távon tartanak egy kriptopénzt abban bízva, hogy a jövőben megtöbbszöröződik az ára)

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és a világ leggazdagabb embere november 23-án a Binance vezérigazgatóját, Chanpeng Zhao alias CZ-t vette célba a tőzsde Dogecoin ügyfeleivel kapcsolatos problémák miatt, sőt egy Twitter-bejegyzésen keresztül "gyanúsnak" nevezte.

screenshot_2021-11-24_at_09-19-23_cz_binance_a_twitteren_1.png

CZ visszavág

CZ gyorsan reagált, mondván, hogy a probléma a legújabb Doge tárcával kapcsolatos, és hogy a tőzsde kapcsolatban áll a fejlesztőkkel. Azonban egy lépéssel tovább ment, és még Muskot is megkérdőjelezte a Tesla járműveinek hibájával kapcsolatban, egy cikket posztolva "Tesla software glitch prompts safety recall for nearly 12,000 US vehicles for" (A Tesla szoftverhibája közel 12,000 amerikai jármű biztonsági visszahívását vonja maga után) főcímmel.

"Természetemnél fogva nem vagyok agresszív, de nem is vagyok alázatos vagy gyáva, ha a vállalkozásunk védelméről van szó. A Binance védelmét a munkámnak tekintem, és a... kriptoipar védelmét életfeladatomnak" - tette hozzá CZ néhány órával később a Yahoo Finance-nak adott interjújában, ahol pozitívan nyilatkozott az esetről.

CZ a teljes vagyonát kriptopénzekbe fektette, és megalapította a Binance kriptotőzsdét, ami napi közel 40 milliárd dolláros forgalma alapján az elsőszámú kriptotőzsdének számít. Összehasonlitásképp a rangsor második helyezettje - a Coinbase - 6 milliárd dolláros napi forgalommal bír.

Néhány órával később Musk higgadtan és nyugodtan válaszolt CZ visszajelzésére, teljesen figyelmen kívül hagyva a Tesla szoftverhibára utaló megjegyzést, amit CZ tett.

"Nem használom a Binance-t (egy ponton megpróbáltam, de a regisztráció túl sok karika volt, amin át kellett ugranom), így személyesen nekem nem okozott kellemetlenséget. Csak felvetettem ezt a kérdést a többi Doge-tulajdonos nevében" - írta Musk ugyanebben a Twitter-szálban.

Erre CZ válaszolt, hogy Musk a "shady" (árnyékos, gyanús) szót használta, a szónak valóban van egy bizonyos stigmája, ami indokolta a választ.

"Köszönöm... Kicsit túlreagáltam a "shady" szó miatt. A KYC rész fárasztó, és nem tudjuk kiszolgálni az amerikai felhasználókat. Megpróbálhatod azonban a http://Binance.US címen. Még mindig egy fárasztó regisztrációs folyamat, de van #Doge... Dolgozunk a csapatukkal, hogy minél előbb megoldjuk a problémát" - állt tovább a Twitter szálban.

Az eredetileg szóváltásnak indult beszélgetésnek Musk a következő mondattal vetett véget: "Jól hangzik". Az egész kriptotwitteren felkavarta a vizet, amikor a két óriás nyilvánosan összeveszett, de úgy tűnik, a feszültségek hamar lehűltek.

Elon Musk többször használta már hatalmas követőbázisát a Twitteren arra hogy befolyásolja egy-egy kriptovaluta értékét, így az eredetileg vicc-coinnak indult $DOGE coint is vette már a szárnyai alá azt ígérve, hogy az érmét a szó szoros értelemben elviszi a holdra műholdjainak segítségével, illetve mérnök csapatát ráállítja a fejlesztésére. Később elfelejtette, és egy másik fejletteb meme coint kezdett favorizálni a Shiba Inuról elnevezett $SHIB coint.

A $SHIB coin később egy széleskörű marketingkampány része lett az egyesült államokban, amelyben a kriptopénzeket kezdék népszerűsíteni.

Áprilisban amikor a kínai kormány közölte, hogy mégsem engedi a Tesla gyárak beindítását, Elon Musk bejelentette hogy a Bitcoin nem környezetbarát, ezért nem fogadják el a Tesla vásárlóktól mint fizetőeszközt (a BTC elfogadásban szintén élen járt). Később a kínai kormány betiltotta a kriptopénzek bányászatát, és kereskedését is korlátozta. Ezek a folyamatok a teljes kriptoszektor árfolyamának 50%-os visszaeséséhez vezettek, melyek egész a közelmúltig tartottak, mígnem engedélyezték az első Bitcoin alapú ETF-eket az USA-ban.

Elon Muskot a SEC (Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet USA) többször is elmarasztalta a Tesla-val kapcsolatos tweetjei miatt, amikor a Twitteren befolyásolta annak az árfolyamát a Tesla ügyvédeinek jóváhagyása nélkül.

A kriptopiac ugyanakkor még egy kevésbé szabályozott terület, az olyan óriáscégek mint a Binance küldetésüknek tekintik a kriptopénzek széleskörű elterjesztését. Az USA szigorú pénzmosásvédelmi programja miatt azonban az Amerikai Egyesült Államok állampolgárainak egy külön BinanceUS tőzsdét állítottak be.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr9916763534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása