Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2022. február 15. 01:26 - Zoltán az Interneten

Kereskedés 101: A különböző gyertyaminták megértése a kriptók kereskedelme során (1. rész)

A kriptovalutákkal való kereskedés napjainkban az egyik legjövedelmezőbb és legkeresettebb szakmává vált. Minimális befektetéssel számos ember szerte a bolygón csak a kriptovaluta-piacon való kereskedéssel szerez állandó jövedelmet. A kriptopiacon való kereskedésnek számos módja van, például a fundamentális elemzés, a technikai elemzés, a másolásos kereskedés vagy egy hiteles kriptokereskedő bot használata.

A fent említettek közül a kriptokereskedők a technikai elemzést tartják az egyik legkiemelkedőbb módszernek, amellyel teljes mértékben kihasználhatják a piac előnyeit. A technikai elemzés elsajátításával könnyedén kereskedhetsz a piacon a nap 24 órájában. A technikai elemzésben részt vevő elvek alkalmazásával képes leszel arra is, hogy felismerd a trendeket és profitálj az adott kriptó kisebb ármozgásaiból.

A gyertyadiagramok, mint tudod, a technikai kereskedők többsége számára a szent grál. Te kriptokereskedő vagy, vagy az szeretnél lenni? Kereskedsz a piacon gyertyatartó grafikonok segítségével, és szeretnél többet tanulni? Itt a KuCoin-nál, a "Kereskedési 101" sorozatot csak a hozzád hasonló emberek számára állítottuk össze. Ebben a konkrét cikkben a gyertyatartó mintákról lesz szó, arról, hogy miről szólnak, és hogyan lehet őket pontosan azonosítani és kereskedni velük.

Gyertyatartó minták

Tudjuk, hogy egyetlen gyertya sok információt nyújt a kriptoeszköz áráról, például a nyitó- és záróárakat, valamint a maximális és minimális árakat az adott időszakban. Azonban egy gyertyákból álló sorozat még informatívabb lehet.

Ha a gyertyák sorozata valami értelmeset képvisel, akkor azt mintának nevezzük. A különböző gyertyamintákat már számos profi technikai kereskedő azonosította és visszatesztelte. Ha egy mintázatot egyetlen gyertya alkot, akkor azt "Single Candlestick Pattern"-nek nevezzük. Ugyanez vonatkozik a kettős, hármas és négyes gyertya mintákra is.

A gyertyatartó minták típusai

A kriptopiacra gyakorolt hatás alapján a gyertyaminták megjelenésekor két különböző típusra oszthatók. Ezek a következők:

Trenderősítő minták

Trendfordító minták

Ha egy minta megjelenése az uralkodó kriptopiaci trend folytatását jelzi, akkor ezeket a trend folytatásának nevezzük. Ezzel szemben, ha az uralkodó piaci trend megfordulását jelzik, akkor trendforduló mintának nevezzük őket. Ebben a cikkben beszéljünk néhány kiemelkedő trendfolytató mintáról, amelyeket a technikaikereskedők használnak.

Marubozu minta

Egyetlen kanóc nélküli gyertya tekinthető Marubozunak. A marubozu a japán nyelvben "kopasz"-t jelent, ami alátámasztja az ilyen típusú gyertyata megjelenését, amint az alább látható

 A Marubozu gyertya mind a bika, mind a medvekriptopiacokon megjelenhet. Bármelyik piaci állapot esetén ennek a gyertyának a megjelenése a meglévő trend folytatását jelzi. A bika Marubozumintázatban a kanócok hiánya egy emelkedő trendben azt jelzi, hogy az adott kriptopárban a vételi erő továbbra is fennáll. Ugyanez érvényes a csökkenő trendben lévő medve Marubozu mintázatra is. Az alábbi BTC/USDT grafikon egy találó példa a bika Marubozu minta kialakulására. Látható, hogy a minta megjelenése után a meglévő emelkedő trend meghosszabbodott. 

Harami minta

A Harami egy kettős gyertyatatrend folytatásának mintázata. Ez a minta jellemzően egy hosszú gyertyából áll, amelyet egy kisebb követ. Ahhoz, hogy ez a minta érvényes legyen, a kis gyertyának teljes egészében az előző (nagy) gyertyatartón belül kell lennie. Ha egy nagy medvés gyertya megelőz egy kis bikagyertyát, akkor azt medvés Harami mintának tekinthetjük. Ezzel szemben, ha egy nagy bikás gyertya után közvetlenül egy kis medvés gyertyát látunk, akkor azt bika-Harami mintának nevezzük. A Harami-mintázat előfordulása azt jelzi, hogy egy eszköz átmeneti trendje a végéhez közeledik, és a kriptoeszköz visszatérhet az eredeti trendjéhez.

 

Az alábbi árfolyamgrafikon a Bitcoin (BTC) kriptodevizához tartozik. A piac egyértelmű emelkedő tendenciát mutatott, és láthatjuk, hogy a visszahúzódás ideiglenes csökkenést eredményezett. A Harami minta kialakulása azt jelzi, hogy a pillanatnyi trend a végéhez közeledik, és nyilvánvalóan a piac a minta megjelenése után folytatta eredeti trendjét.

Három fehér katona

Ez egy hármas gyertyaminta, amely a meglévő trend folytatását vagy az átmeneti csökkenő trend megfordulását jelzi. Ez azt jelenti, hogy a Három fehér katona minta csak akkor érvényes, ha bikapiacon fordul elő. A minta három bikás gyertyából áll, amelyek egymás fölé vannak rakva. Ez azt jelenti, hogy a második gyertya záróárfolyama az azt megelőző gyertya záróárfolyama felett van. Ugyanez vonatkozik a harmadik gyertyára is. Továbbá, a gyertyáknak ebben a mintában apró vagy egyáltalán nem létező kanócoknak kell lenniük.

Az Ethereum árfolyamgrafikonján egy általános bikás trend figyelhető meg. A Három fehér katona minta megjelenése után azt láthatjuk, hogy a piac erősebb lendülettel északra jobbra felfelé lő, és ezáltal folytatja a meglévő bikás trendet.

Következtetés

A gyertyamintákkal való kereskedés rendkívül jövedelmező lehet, de csak akkor, ha nagy gondot fordítunk az azonosításukra és az ezeken alapuló kereskedésükre. Vedd figyelembe, hogy ezen minták bármelyikének megjelenése nem jelenti azt, hogy a trend száz százalékban folytatódni fog. Ez csak azt jelzi, hogy a visszahúzódás okozta átmeneti trend hamarosan megállhat. Továbbá nem ajánlott önálló eszközként kereskedni ezekkel a mintákkal. Fontold meg az ezen minták által generált jelek alátámasztását bármilyen megbízható technikai indikátorral, például RSI-vel, MACD-vel stb. Sikeres kereskedést!

A cikk a Kucoin kriptotőzsdén megjelent Trading 101 sorozat szabad fordítása. A Kucoin tőzsde az egyik legnépszerúbb kriptotőzsde, ahol a kereskedést a TradingView számtalan professzionális indikátora melett ingyenes kereskedőrobotok is segítik.

Ha még nem regisztráltál, használhatod ezt az ajánlói linket is, amivel kedvezményekkel kezdheted meg a kereskedést.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr5717516154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2022.06.22. 16:24:58

Hát ez kB a római madárjóslás kategória.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása