Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2022. június 21. 22:02 - Zoltán az Interneten

Fundamentális elemzés a kriptovaluták esetében.

A kereskedésben - legyen szó akár évszázados részvényekről, akár születőben lévő kriptovalutákról - nincs pontos tudomány. Vagy ha van is, a Wall Street legjobb játékosai gondoskodnak arról, hogy a képlet jól őrzött titok maradjon.

Ehelyett a kereskedők és befektetők által alkalmazott eszközök és módszerek széles skálájával rendelkezünk. Ezeket a technikákat többnyire két kategóriába sorolhatjuk: fundamentális elemzés (FA) és technikai elemzés (TA).

Mi az a fundamentális elemzés?

A fundamentális elemzés a befektetők és kereskedők által használt módszer, amellyel megpróbálják megállapítani az eszközök vagy vállalkozások belső értékét. Ezek pontos értékeléséhez szigorúan tanulmányozzák a belső és külső tényezőket, hogy megállapítsák, hogy a szóban forgó eszköz vagy vállalkozás túlértékelt vagy alulértékelt. Következtetéseik ezután segíthetnek jobban megfogalmazni egy olyan stratégiát, amely nagyobb valószínűséggel hoz jó hozamot.

A következő részben egy maroknyi, a kriptovaluta kereskedők által használt indikátor található.

Hálózati érték/ügylet (NVT - Network value-to-transactions) arány

Gyakran a kriptopénzpiacok P/E (ár/nyereség) arányának megfelelőjének tekintik, az NVT arány gyorsan a kripto FA egyik alapelemévé válik. A következőképpen számítható ki:

hálózati érték / napi tranzakciós volumen

Az NVT egy adott hálózat értékét az általa feldolgozott tranzakciók értéke alapján próbálja értelmezni. Tegyük fel, hogy két projekted van: Mindkettő piaci kapitalizációja 1 000 000 dollár. Azonban az A érme napi tranzakciós volumene 50 000 dollár, míg a B érméé 10 000 dollár.

Az A érme NVT-aránya 20, a B érme NVT-aránya pedig 100. Általánosságban elmondható, hogy az alacsonyabb NVT-aránnyal rendelkező eszközök alulértékeltnek, míg a magasabb arányúak túlértékeltnek tekinthetők. Ezek az érdemek önmagukban arra utalnak, hogy az A érme alulértékelt a B érméhez képest.

Aktív címek

Egyesek a hálózaton lévő aktív címek számát nézik, hogy felmérjék, mennyire használják a hálózatot. Bár önálló mutatóként nem megbízható (a mérőszámmal lehet játszani), mégis információt szolgáltathat a hálózati aktivitásról. Ezt figyelembe lehet venni egy adott digitális eszköz valódi értékelésekor.

Ár-bányászati megtérülési arány

Az ár-bányászat-nyereség arány a hálózati résztvevők által bányászott Proof of Work érmék értékelésére szolgáló mérőszám. Figyelembe veszi az ezzel a folyamattal kapcsolatos költségeket: nevezetesen az áram- és hardverköltségeket.

érme piaci ára / érme bányászati költségei

Az ár-bányászati megtérülési arány sokat elárulhat egy blokklánc-hálózat jelenlegi állapotáról. A breakeven egy érme bányászatának költségére utal - ha például 10 000 dolláron áll, akkor a bányászok jellemzően 10 000 dollárt költenek egy új egység létrehozására.

Tegyük fel, hogy az A érmével 5000 dollárért, a B érmével pedig 20 000 dollárért kereskednek, és mindkettőnek 10 000 dollár a nyereségességi pontja. Az A érme aránya 0,5 lesz, míg a B érméé 2. Mivel az A érme aránya 1 alatt van, ez azt jelenti, hogy a bányászok veszteséggel dolgoznak az érme bányászata során. A B érme bányászata nyereséges, mivel minden egyes 10 000 dollár bányászatra fordított 10 000 dollár után 20 000 dolláros bevételre számíthatunk.

Az ösztönzők miatt arra lehet számítani, hogy az arány idővel 1 felé fog közelíteni. Az A érme esetében a veszteséges bányászok valószínűleg elhagynák a hálózatot, hacsak az ár nem emelkedik. A B érmének vonzó a jutalma, így várhatóan egyre több bányász csatlakozik, hogy kihasználja a lehetőséget, amíg az már nem lesz nyereséges.

A bűvös szám cégenként változik. A Hut8 nullszaldós rátája a legutóbbi negyedévben alig 18 000 dollár alatt van, míg a Riot Blockchain Inc. 10 000 dolláros, a Marathoné pedig 5000 dollárnál is alacsonyabb. Az elemzők szerint a profitráta egyes vállalatoknál meghaladta a 90%-ot, amikor a Bitcoin rekordmagasságban volt.

E mutató hatékonysága vitatott. Ennek ellenére képet ad a bányászat gazdaságosságáról, amelyet figyelembe vehetsz egy digitális eszköz általános értékelésénél.

Whitepaper, csapat és ütemterv

A kriptovaluták és tokenek értékének megállapítására szolgáló legnépszerűbb módszer a projekt jó öreg, hagyományos kutatását foglalja magában. Egy whitepaper elolvasásával megértheted a projekt céljait, felhasználási eseteit és technológiáját. A csapattagok múltja alapján képet kaphatsz arról, hogy képesek-e a termék létrehozására és skálázására. Végül pedig az ütemtervből megtudhatod, hogy a projekt jó úton halad-e. Ezt további kutatásokkal lehet kiegészíteni annak megállapításához, hogy a projekt milyen valószínűséggel éri el a mérföldköveket.

A fundamentális elemzés előnyei és hátrányai

A fundamentális elemzés előnyei

A fundamentális elemzés olyan megbízható módszertan a vállalkozások értékelésére, amellyel a technikai elemzés egyszerűen nem tud versenyezni. A befektetők számára világszerte a minőségi és mennyiségi tényezők tanulmányozása minden kereskedés alapvető kiindulópontja.

Bárki végezhet fundamentális elemzést, mivel az kipróbált és bevált technikákra és könnyen hozzáférhető üzleti adatokra támaszkodik. Legalábbis a hagyományos piacokon ez a helyzet. Valójában, ha a kriptopénzeket nézzük (még mindig egy kis iparág), az adatok nem mindig állnak rendelkezésre, és az eszközök közötti erős korreláció azt jelenti, hogy az FA nem biztos, hogy olyan hatékony.

Ha helyesen jársz el, akkor alapot biztosít a jelenleg alulértékelt és idővel felértékelődő eszközök azonosításához. Az olyan vezető befektetők, mint Warren Buffett és Benjamin Graham, folyamatosan bizonyították, hogy a vállalkozások ilyen módon történő szigorú kutatása óriási eredményeket hozhat.

A fundamentális elemzés hátrányai

Könnyű fundamentális elemzést végezni, de nehezebb jó fundamentális elemzést végezni. Egy eszköz "belső értékének" meghatározása időigényes folyamat, amely sokkal több munkát igényel, mint a számok beillesztése egy képletbe. Számos tényezőt kell értékelni, és a hatékony értékeléshez szükséges tanulási görbe meredek lehet. Ráadásul ez a módszer jobban alkalmas hosszú távú kereskedésre, mint rövid távúakra.

Ez a fajta elemzés figyelmen kívül hagyja azokat az erőteljes piaci erőket és trendeket, amelyeket a technikai elemzés képes azonosítani. Ahogy John Maynard Keynes közgazdász mondta egyszer:

A piac tovább maradhat irracionális, mint ameddig Ön fizetőképes maradhat.

A (minden mérőszám alapján) alulértékeltnek tűnő részvények értéke nem garantáltan fog növekedni a jövőben.

A fundamentális elemzés egy bevett gyakorlat, amelyre a legsikeresebb kereskedők közül néhányan esküsznek. Egy stratégia finomításával a befektetők nemcsak megtanulhatják jobban megbecsülni a részvények, kriptovaluták és más eszközök valódi értékét, hanem a vállalkozások és iparágak egészét is jobban megérthetik.

A technikai elemzéssel kombinálva a fundamentális elemzés átfogó képet adhat a kereskedőknek és a befektetőknek arról, hogy mely eszközökből és vállalkozásokból profitálhatnak. Az FA és a TA kombinációját sokan kedvelik mind a hagyományos, mind a kriptopénz piacokon.

Tekintettel azonban a kriptopiacok kialakulására, meg kell értened, hogy az FA nem biztos, hogy olyan hatékony. Mindig végezz saját kutatást, és gondoskodj arról, hogy szilárd kockázatkezelési stratégiával rendelkezz.

A teljess cikk eredeti formájában a Binance Academy oldalán olvasható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr4817863711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása