Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2022. szeptember 20. 00:27 - Zoltán az Interneten

A Nap amikor az Ethereum elveszíti decentralizált jellegét az amerikai bíróságon

A Securities and Exchange Commission új bírósági dokumentumai azt mutatják, hogy a szabályozó hatóság azt állítja, hogy mivel több Ethereum csomópont található az Egyesült Államokban, mint bármely más országban, az Ethereum tranzakciókat úgy kell tekinteni, hogy azok az Egyesült Államokban "zajlanak".

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) ma pert indított Ian Balina kripto YouTuber ellen, mert állítólag nem hozta nyilvánosságra a Sparkster és annak tokenje, az SPRK népszerűsítéséért kapott kompenzációt. A SEC emellett vádat emel Balina ellen, amiért nem regisztráltatta magát a szabályozó hatóságnál, mielőtt eladta volna néhány saját SPRK tokenjét a Telegram befektetői pooljában.

A Sparkster 2018 áprilisa és júliusa között tartotta az SPRK-ra vonatkozó kezdeti érmekibocsátását (ICO). Az Ethereumra épülő Sparkstert decentralizált felhőhálózatként hirdették meg; a projekt még nem szállított terméket, és egy csoportos perrel nézett szembe (amelyhez Balina is csatlakozott). A SEC beadványa szerint a (Kajmán-szigeteki székhelyű) vállalat bűnös abban, hogy több mint 30 millió dollárt gyűjtött össze az Egyesült Államokban és külföldön élő befektetőktől úgy, hogy be nem jegyzett értékpapírokat adott el nekik.

A Sparkster 2018 áprilisa és júliusa között tartotta az SPRK-ra vonatkozó kezdeti érmekibocsátását (ICO). Az Ethereumra épülő Sparkstert decentralizált felhőhálózatként hirdették meg; a projekt még nem szállított terméket, és egy csoportos perrel nézett szembe (amelyhez Balina is csatlakozott). A SEC beadványa szerint a (Kajmán-szigeteki székhelyű) vállalat bűnös abban, hogy több mint 30 millió dollárt gyűjtött össze az Egyesült Államokban és külföldön élő befektetőktől úgy, hogy be nem jegyzett értékpapírokat adott el nekik.

A SEC ügyvédei azonban bírósági beadványukban azt a példátlan állítást tették, hogy az Ethereum tranzakciókat az Egyesült Államokból származónak kell tekinteni, a blokklánc decentralizált jellege ellenére.

"Ekkor az SPRK befektetőinek ETH-hozzájárulásait az Ethereum blokklánc csomópontjainak hálózata validálta, amelyek sűrűbben csoportosulnak az Egyesült Államokban, mint bármely más országban. Ennek eredményeként ezek a tranzakciók az Egyesült Államokban zajlottak".

Az ethernodes.org szerint az Ethereumot jelenleg több mint 7771 csomópont működteti. Ezek 42,33%-a az Egyesült Államokban, 11,60%-a Németországban, 4,55%-a Szingapúrban és 4,54%-a Franciaországban található, a többi 72 különböző nemzet között oszlik meg.

Míg az amerikai szabályozó jelezte, hogy a Bitcoint árucikkként kell kezelni, és a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) felügyelete alá kell vonni, a SEC elnöke, Gary Gensler többször megismételte meggyőződését, hogy a legtöbb kriptotokent értékpapírnak kell tekinteni.

A SEC júliusban bejelentette, hogy kilenc különböző ICO-kori kriptoprojekt ellen kilenc pert indít be nem jegyzett értékpapírok értékesítése miatt; a szabályozó hatóság most állítólag a vezető amerikai kriptotőzsdék, köztük a Coinbase és a Binance ellen is vizsgálatot folytat, mivel ezek a tokenek szerepelnek a listán.

Gensler azt is kijelentette, hogy "nem lát különbséget" a kriptotőzsdék és az értékpapírtőzsdék között. Gensler azonban nem volt egyértelmű az Ethereummal kapcsolatos nézeteivel kapcsolatban. Nem volt hajlandó tisztázni, hogy értékpapírnak tekinti-e, bár egyes korábbi megjegyzései erre utalnak.

A Gensler hangneme az elmúlt héten kissé megváltozott. Szeptember 15-én az Ethereum sikeresen áttért a Proof-of-Workról a Proof-of-Stake-re, ami azt jelenti, hogy a blokklánc már nem kriptobányászokat, hanem validátorokat használ. A validátorok ETH tétekkel vesznek részt a blokkok előállításában, és munkájukért további ETH tokenekkel jutalmazzák őket. Röviddel a frissítés után Gensler kijelentette, hogy ennek a konszenzusmechanizmusnak legalább egy jellemzője ahhoz vezethet, hogy a SEC értékpapírnak tekinti a projekt kriptopénzét. Konkrétan azonban nem nevezte meg az Ethereumot. Más Proof-of-Stake blokkláncok közé tartozik a Solana, a Binance Smart Chain és az Avalanche.

A SEC kétértelmű megközelítését az iparági vezetők hevesen bírálták. A Coinbase arra kérte az ügynökséget, hogy dolgozzon ki egy "működőképes szabályozási keretet" a kriptovállalatok számára, Caroline Pham, a CFTC biztosa pedig a "végrehajtás általi szabályozás" miatt bírálta.

Tom Emmer (R-MN) kongresszusi képviselő odáig ment, hogy "hataloméhesnek" nevezte a SEC-t, azt állítva, hogy az "a végrehajtást használja a hatáskörének kiterjesztésére".

A decentralizáció szintje miatt az Ethereumot széles körben állam nélküli decentralizált hálózatnak tekintik. Bár igaz lehet, hogy az Egyesült Államokban több Ethereum-csomópont működik, mint a világ bármely más nemzetén belül, az amerikai csomópontok még mindig csak a hálózat 42,41%-át teszik ki - még csak nem is az összes csomópont többségét.

etnodesword.png

Még ha ők lennének is többségben, akkor is túlzás lenne azt állítani, hogy az Ethereum tranzakciókat magában az Egyesült Államokban bonyolítják le. Ez azt jelentené, hogy a Bitcoinnak az Európai Unió felügyelete alá kellene tartoznia, mivel a legtöbb csomópontja jelenleg ott található? És mekkora lenne az Ethereum csomópontok küszöbértékének százalékos aránya ahhoz, hogy a blokklánc az amerikai joghatóságon kívülinek minősüljön? A SEC nem közöl részleteket a bejelentésében.

Mindig lehetséges, hogy a SEC állításai a Balina-perben egyszerűen a konszenzusmechanikát gyengén értő ügyvédek munkája. Figyelembe véve azonban az ügynökség korábbi tendenciáit, miszerint a szabályozás a végrehajtáson keresztül történik, elég valószínű, hogy a SEC megfogalmazása szándékos. Ez egy új lépést jelentene az ügynökség kriptotér szabályozási felügyeletére irányuló törekvésében. Elvégre azt mondani, hogy az Ethereum tranzakciók az Egyesült Államokban zajlanak, csak egy rövid lépés attól, hogy azt mondjuk, hogy maga az Ethereum az Egyesült Államokban működik. Ráadásul azzal, hogy a SEC ezt az állítást belecsempészte egy viszonylag kis perbe egy YouTube influencer ellen, talán precedenst próbál teremteni. Ha a per a javára válik, az ügynökség visszahívhatja az ügyet, ha később megpróbál joghatóságot követelni az Ethereum felett. Nemcsak az ETH tekinthető be nem jegyzett értékpapírnak, hanem a legtöbb (ha nem az összes) ERC-20 token is.

 

(Forrás: https://cryptobriefing.com/ )

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr8717935352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása