Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2023. március 12. 05:06 - Zoltán az Interneten

USDC és a Silicon Valley Bank

Mi történt?

A Szilícium-völgyi Bank, az amerikai innovációs gazdaság tiszteletre méltó és megbízható partnere most szenvedett el egy klasszikus banki pánikrohamot, hasonlóan a 2008-as pénzügyi válság idején tapasztaltakhoz.

Kevés hagyományos bank rendelkezik elegendő likviditással ahhoz, hogy ellenálljon egy ilyen rohamnak.

Az SVB jelentős veszteségeket szenvedett el, ami olyan helyzethez vezetett, hogy kénytelen volt hosszú lejáratú eszközöket értékesíteni, hogy kielégítse a visszaváltási igényeket. Az ezen eszközökre vonatkozó elszámolási időszak rövid távú likviditási válságot okozott, ami ahhoz vezetett, hogy az FDIC tegnap közbelépett a bank igazgatása érdekében. Az SVB sorsáról a hétvégén dönt az FDIC, és reméljük, hogy olyan megoldást találnak, amely 100%-ban megvédi az ügyfelek vagyonát.

Az FDIC a Federal Deposit Insurance Corporation (Szövetségi Betétbiztosító Társaság) rövidítése. A Kongresszus által létrehozott független ügynökség, amelynek célja a stabilitás és a közbizalom fenntartása a nemzeti pénzügyi rendszerben. Biztosítja a betéteket, vizsgálja és felügyeli a pénzügyi intézményeket, és a nagy és összetett pénzügyi intézményeket elszámoltathatóbbá teszi.

Milyen hatással van ez az USDC-tartalékra?

Az USDC 100%-ban készpénzzel és amerikai állampapírokkal van fedezve.

Konkrétan, az USDC jelenleg 77%-ban (32,4 milliárd dollár) amerikai kincstárjegyekkel (három hónapos vagy annál rövidebb lejárati idővel), 23%-ban (9,7 milliárd dollár) pedig különböző intézményeknél tartott készpénzzel van fedezve, amelyek közül az SVB csak az egyik. Az amerikai kincstárjegyek a leglikvidebb eszközök a világon, és az amerikai kormány közvetlen kötelezettségei. Ezeket a tartalékokat a BNY Mellon őrzi, az aktív likviditás- és eszközkezelést pedig a BlackRock végzi. A T-Bills teljes likviditási ranglétráját a CUSIP számig bárki megtekintheti az USDXX tickeren keresztül.

A Circle egy peer-to-peer fizetési technológiai cég, amely a népszerű USDC stabilcoint kezeli, egy olyan kriptovalutát, amelynek értéke az amerikai dollárhoz van kötve. A cég 2013 októberében alakult Jeremy Allaire és Sean Neville által, és Bostonban van a székhelye. Az USDC kapitalizációja 44 millió dollár.

A fennmaradó 23% (9,7 milliárd dollár) készpénzben van. A múlt héten a banki kockázat csökkentése érdekében a Circle lépéseket tett, és 5,4 milliárd dollárt helyezett letétbe a BNY Mellonnál, a világ egyik legnagyobb és legstabilabb pénzintézeténél, amely mérlegének szilárdságáról és letétkezelőként is ismert.

Az USDC készpénztartalékaiból 3,3 milliárd dollár marad az SVB-nél. Csütörtökig kezdeményezték ezeknek a pénzeszközöknek az átutalását más banki partnerekhez. Bár péntek zárásig ezek az átutalások még nem kerültek elszámolásra, továbbra is bíznak abban, hogy az FDIC kezeli az SVB helyzetét.

Az USDC-tartalékokból 1 milliárd dollárt az Customers Banknál tartanak, mivel az iparág a tranzakciók elszámolási lehetőségeinek bővítésére törekszik, a Circle pedig a Signature Banknál tartja fenn az USDC tranzakciós és elszámolási számláit. Mindkettő fontos bank a digitális eszközipar számára.

Az USDC-nek nulla kitettsége van a Silvergate felé; a bank bezárása előtt átutalták a tranzakciók USDC-vel történő elszámolásának támogatására szolgáló korlátozott tartalékokat.

És mi van az AAVE protokollal?

A stabilcoinokat övező jelenlegi volatilitásra hivatkozva az Aave DAO befagyasztotta az USDC, USDT, DAI, FRAX és MAI árfolyamokat az Aave v3 Avalanche-on. Ez az intézkedés megakadályozza, hogy az új pozíciók kockázatot jelentsenek a protokollnak. A döntés után a felhasználók a kételyeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyire decentralizált az AAVE protokoll.

Mire számíthatunk az SVB és az FDIC esetében?

Okunk van feltételezni, hogy az FDIC vonatkozó politikája szerint a bank csődeljárás alá vonása előtt kezdeményezett átutalásokat egyébként normálisan feldolgozták volna. Más szóval, az FDIC-nek lehetővé kell tennie, hogy a tranzakciókat a bank szokásos napi feldolgozási ciklusának végéig a szokásos módon rendezzék, amíg az FDIC át nem veszi az ellenőrzést a csődbe ment intézmény felett. Az FDIC most meghatározza a vonatkozó csődeljárás határideje előtt kezdeményezett tranzakciók státuszát, és lehetséges, hogy a csütörtökön kezdeményezett átutalásokat hétfőn fogják feldolgozni.

Ezen túlmenően az SVB erős franchise-rendszerrel rendelkezik, amely az amerikai vállalkozói és technológiai ipar növekedésének középpontjában áll. Remélhetőleg az FDIC mint csődgondnok gyors megvásárlásra és egy olyan erős franchise átvételére fog törekedni, mint az SVB-é, hogy biztosítsa az összes betétes teljes kártalanítását.

Az is lehetséges azonban, hogy az SVB nem tér vissza 100%-ban, és hogy a visszatérés is eltarthat egy ideig, mivel az FDIC IOU-kat (azaz csődeljárási igazolásokat) és előrehozott osztalékokat bocsát ki a betéttulajdonosok számára.

 Ilyen esetben a Circle, ahogyan azt a törvény az értéktárolt pénz továbbítására vonatkozó szabályozás alapján előírja, az USDC mögé áll, és vállalati forrásokból fedezi a hiányt, szükség esetén külső tőke bevonásával.

 A Fed hétfőn rendkívüli ülést tart az SVB összeomlása lehet a háttérben

Az SVB-jé a 2008-as pénzügyi válság óta a legnagyobb bankcsőd. Összeomlása az egész bankrendszert megrázta. Több milliárd dollárnyi nem biztosított betét helyzete ismeretlen a hétfői napra virradóra.

 A Federal Reserve Board of Governors bejelentette, hogy 2023. március 13-án gyorsított eljárás keretében rendkívüli zárt ülést tart.

A rendkívüli ülésen megvitatandó kérdések a következők lesznek: "A Szövetségi Tartalékbankok által felszámítandó előleg- és diszkontkamatlábak felülvizsgálata és meghatározása a Kormányzótanács által"

(forrás: www.circle.com)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr5918069840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása