Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2021. november 17. 07:29 - Zoltán az Interneten

Amerikában véget érhet a kriptoszabadság

 screenshot_2021-11-17_at_07-27-11_coindesk_a_twitteren.png

Biden aláírta azt az 1 billió dolláros infrastrukturális törvényjavaslatot, amiben a kriptoadókról és átláthatóságról szóló rendelkezés is volt, ami gyakorlatilag ellehetetlenítené a kriptopénzekkel való szabad kereskedést.

Az infrastrukturális törvényjavaslat a Biden-kormányzat első nagy törvényhozási prioritása, és rendkívül fontos az elnök politikai pozíciója szempontjából is. Ami azonban a kripto befektetők, kereskedők és szolgáltatók többségének érdeklődését felkeltette, az a kriptovaluták adóztatására és a kriptotranzakciók nyomon követésére vonatkozó irányelv. 

Az infrastrukturális törvényjavaslat rendelkezése szerint minden kriptotőzsdét ezentúl "brókernek" fognak nevezni, a kriptovalutákat és az NFT-ket pedig "a tőkenyereség/veszteség szempontjából értékpapírként fogják kezelni". A törvényjavaslatban szereplő fogalom meghatározása rengeteg kérdést vetett fel, amelyek megválaszolatlanok maradtak.

A bróker "minden olyan személy, aki (ellenszolgáltatás fejében) felelős azért, hogy rendszeresen nyújtson olyan szolgáltatást, amely digitális eszközök átutalását végzi egy másik személy nevében". 

A törvényjavaslat kriptopénzekre vonatkozó rendelkezései szerint a "bróker" minden tranzakciót a jelenlegi adótörvénykönyv szerint jelenteni fog, azaz rögzíti a feladó és a címzett adatait is, beleértve a társadalombiztosítási számot is.  Ez a rendelkezés semmissé teszi a magánszféra jelenlétét a kriptotranzakciókban, ami állítólag a blokklánc-alapú eszközökkel való tranzakciók egyik fő oka volt.

"A következő információkat mostantól kötelező jelenteni az IRS-nek és az ügyfeleknek:

  1. minden egyes ügyfél neve, címe és telefonszáma;
  2. a digitális eszközök értékesítéséből származó bruttó bevétel;  
  3. tőkenyereség vagy veszteség, valamint hogy az ilyen tőkenyereség vagy veszteség rövid távú (egy évig vagy annál rövidebb ideig tartott) vagy hosszú távú (egy évnél hosszabb ideig tartott) volt-e" 

Ráadásul a "bróker" fogalmának meghatározása túlságosan homályos - magyarázza a Quartz jelentése. Az egyik megválaszolandó kérdés, hogy a bányászoknak és más, a kriptotranzakciókban valójában szerepet nem játszó feleknek is adót kellene-e fizetniük. 

Miután augusztusban átment a szenátuson, az infrastruktúratörvény nagy aggodalmat váltott ki a kriptopénz-rajongókból, akik a Twitteren adtak hangot az üggyel kapcsolatos dühüknek. A törvényjavaslat módosítására tett erőfeszítések nem vezettek eredményre, és most Biden elnök aláírta azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr9716757430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása