Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések

2021. december 28. 16:58 - Zoltán az Interneten

Mi az aranymetszés? A Fibonacci arany zseb szépsége

By CryptoJelleNL 

A cikk eredeti változata a Coinmarcetcap Alexandria oldalán érhető el erre a szövegre kattintva.

A virágoktól, a kagylóktól ésaz emberi testtől kezdve a pénzügyi piacokig és a kereskedési technikákig minden a Fibonacci-sorozattól és az aranymetszéstől függ. Hogyan lehetséges ez? Olvasson tovább!

Első pillantásra ennek a két képnek semmi köze egymáshoz. De többről van szó, mint ami látszik! Ma a mindent átfogó aranymetszésről vagy Fibonacci-sorrendről beszélgetünk. Ha egyszer megtudod, mi ez, mindenhol látni fogod!

Source: The Frederick News-Post

Mi az aranymetszés?

Az aranymetszés egy látszólag idegen kapcsolat a számok között. Megpróbálom a lehető legegyszerűbben, egy példán keresztül elmagyarázni. Vegyünk 2 számot: 89 és 144. Ezek a számok az aranymetszésben vannak, mert a 144/89 és a (144+89)/144 eredményei megegyeznek: 1,618. Minden olyan számkombináció, amely ugyanazt az eredményt adja, az aranymetszést alkotja.

Van egy egész lista ezekről a számokról: 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21... és a lista folytatható. Mindegyiknek ugyanaz a kapcsolata, mint az előző példában a 89 és a 144 esetében. Az alábbi ábrának világosabb képet kell adnia arról, hogyan működik a kapcsolat.

 

Fontos megjegyezni, hogy az alacsonyabb számoknál (mondjuk 5 és 8) az eredmény nem pontosan 1,618, de közel van hozzá. Minél magasabbak a számok, annál pontosabb lesz a számítás. Pontosan úgy, mint a főiskolai statisztikaórákon!

 Ki fedezte fel az aranymetszést? Egy rövid történelmi lecke:

Ez az aranymetszés egészen az ókori egyiptomiakig és görögökig nyúlik vissza. Matematikusaik már akkor is jól ismerték a számok közötti kapcsolatot. Ennek empirikus bizonyítékait a piramisoknál találhatjuk meg, ahol a piramisok méretei is körülbelül 1,618-as arányt eredményeznek. Leonardo Fibonacci 1200 körül találta ki a számok hosszabb sorozatát (a listát), ezért nevezik a számokat "Fibonacci-sorozatnak".

Azóta számos tudós tette ezt a matematikai összefüggést kutatásai középpontjába, így jutottunk el oda, ahol ma tartunk. Nélkülük ma nem írnám ezt a cikket.

 Az aranymetszés a művészetben és a természetben

Ahogy mondtam, ha egyszer megtudod, mi az, mindenhol látni fogod. Az alábbi festmény címe "A nagy hullám Kanagawa előtt". A spirál az aranymetszést szemlélteti, és amint láthatod, a festmény egyértelműen követi azt. Számtalan más műalkotás is követi, még a Mona Lisa is!

Source: PrestigeOnline

Valamilyen oknál fogva az agyunk úgy van beállítva, hogy a képek jobban tetszenek a szemnek, ha az aranymetszést követik. A fotósok közülünk ismerik a harmadolási szabályt. Ez a "szabály" lényegében azt mondja a fotósnak, hogy a képeket az aranymetszést követve keretezze.

A legjobb az egészben, hogy nem csak az ember alkotta építmények és művészeti alkotások követik a sorrendet. Ahogy a cikk elején már bemutattuk, még a természet is követi a mintát. Tojások, kagylók, virágok, a saját fülünk! A példák száma megszámlálhatatlan. Még a talpad és a köldököd távolsága is körülbelül 1:618 a tested többi részéhez képest. Elképesztő, nem igaz?

Mi az aranymetszés egyszerű kifejezésekkel? Magyarázd el, mintha középiskolás lennék

Egyszerűen fogalmazva, az aranymetszés a számok közötti tökéletes kapcsolat. Ez a kapcsolat olyan erős, hogy az emberi viselkedés vonzódik hozzá. A természetet is ez alakítja. Igazán figyelemre méltó, hogy életünk oly sok aspektusa valamilyen módon kapcsolódik ehhez a számsorozathoz.

Most valószínűleg csodálkozol, hogy miért foglalkozunk ezzel a témával az Alexandrián. Végül is ez egy kereskedéssel kapcsolatos tartalom.

 Hogyan használjuk az aranymetszést a kereskedésben?

Mint már említettük, az emberi viselkedés az aranymetszéshez vonzódik. Ez a piacokon is tükröződik. Különösen trendszerű környezetben a Fibonacci-sorozat nagyszerű eszköz az árcélok és a visszahúzódások támogatási szintjeinek azonosítására. Kedvenc Fibonacci-számom a kereskedésben a 0,382 (mert 1 mínusz 0,618 = 0,382) és a 0,618.

Ezek a számok közvetlenül árcélként használhatók, de a Fibonacci igazi ereje a relatív mozgásokban rejlik. Emlékszel, amikor a Fibonacciról és a művészetről beszéltünk? Nos, a grafikonok ugyanígy működnek. Hadd mutassam meg.

Fibonaccira úgy tekintek, mint százalékokra. Ebben az esetben (a BTC legutóbbi ármozgása) a Fibonacci-retracementet a grafikonra rajzoltam, a legmagasabb pontot 52k körül, az alacsony pontot pedig 45,6k körül használva. Mint látható, a tartományban két kék vonal is van, 0,65 és 0,618.

Ez azt jelenti, hogy amikor az ár eléri az alsó kék vonalat, a 61,8%-ot, a teljes mozgás (52k és 45,6k között) visszafordult. A második vonal 65%. Ezt nevezzük az arany zsebnek.

Megmérsz egy mozdulatot, majd megkeresed, hogy a mozdulat egy részét visszacsináld. Mint mondtam, a 38,2% és a 61,8% az én személyes kedvenceim, de kísérletezhetsz másokkal is. Az alábbi tweet remek példa arra, hogy a 0,382-es szint remek belépési pont.

 

 

 

Egy másik nagyszerű módja a Fibonacci használatának azonban az, hogy célpontokat találjon az árfeltárás során. Miután a Bitcoin áttörte a 2017-es csúcsot, sokaknak a legvadabb várakozásai voltak. A legtöbb ilyen várakozás azonban pusztán remények és álmok voltak.

A Fibonacci használatával azonban nagyon közel kerülhetett volna ahhoz, hogy elkapja az áprilisi helyi csúcsot. Ismét a 2017-es csúcsoktól a 2017-es mélypontokig tartó mozgást mértük; de ezúttal 61,8%-ot adtunk hozzá.

 Tapasztalatom szerint a legjobb beállítások akkor történnek, amikor a Fibonacci-szintek egybeesnek a charton lévő támasz- és ellenállási szintekkel. Lényegében, amikor a különböző elemzési módszerek ugyanarra a területre mutatnak, biztos lehetsz benne, hogy ez a terület fontos.

Hogyan kapom meg a Fibonacci vonalakat az ábrámon?

Feltételezve, hogy a tradingview-t használja, az oldalsáv harmadik ikonja megnyitja a Fibonaccihoz kapcsolódó eszközök hatalmas listáját, egyik bonyolultabb, mint a másik. Ebben a cikkben a Fib retracement eszközt használtam. A vonalak megrajzolásához balról jobbra haladva, a megfelelő pontokra kattintva, ebben a sorrendben. A stílusbeállításokban testre szabhatja, hogy az eszköz mely szinteket jelenítse meg. Én személy szerint a 0,382 és a 0,618-as szinteket szeretem. Az eszköz elvégzi a többit!

Összefoglalva

Az emberi viselkedés jobban összefügg a számokkal, mint gondolnánk. Fibonacci mindenhol ott van, legyen szó virágokról, épületekről, állatokról vagy kereskedelemről. Használd ki tehát ezt a sorozatot a tökéletesség felé vezető úton!

 Ez a cikk kizárólag tájékoztató céllal harmadik fél webhelyeire vagy más tartalmakra mutató linkeket tartalmaz ("Harmadik fél webhelyei"). A harmadik fél webhelyei nem állnak a CoinMarketCap ellenőrzése alatt, és a CoinMarketCap nem felelős a harmadik fél webhelyeinek tartalmáért, beleértve, de nem kizárólagosan a harmadik fél webhelyén található bármely linket, vagy a harmadik fél webhelyének bármely változását vagy frissítését. A CoinMarketCap ezeket a linkeket csak kényelmi céllal bocsátja az Ön rendelkezésére, és bármely link feltüntetése nem jelenti azt, hogy a CoinMarketCap jóváhagyja, jóváhagyja vagy ajánlja az adott oldalt, vagy bármilyen kapcsolatban áll annak üzemeltetőivel. Ezt a cikket kizárólag tájékoztató célokra szántuk és használjuk. Fontos, hogy a leírt termékekkel vagy szolgáltatásokkal kapcsolatos anyagi döntések meghozatala előtt végezze el saját kutatását és elemzését. Ez a cikk nem minősül és nem is értelmezhető pénzügyi tanácsadásnak. A cikkben kifejtett nézetek és vélemények a szerző [cég] sajátjai, és nem feltétlenül tükrözik a CoinMarketCap véleményét. A CoinMarketCap nem felelős egyetlen projekt sikeréért vagy hitelességéért sem, célunk, hogy semleges információs forrásként szolgáljunk a végfelhasználók számára.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://defi.blog.hu/api/trackback/id/tr5016795172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Kriptopénzek, blokklánc és DeFi befektetések
süti beállítások módosítása